Elnökség

Elnök: Schäffer Ildikó

Szigetcsépi sváb családból származom, később Szigetszentmártonra költöztünk, ott ismerkedtem meg a német nemzetiségi táncokkal. Karika Ágnes, illetve Veres Attila, az egyesület alapító elnökének meghívására jöttem Taksonyba táncot tanítani, 1994-ben. Nem sokkal később Taksonyba is költöztem, és itt folytattam tovább táncos éveimet, az itteni sváb hagyományokat és embereket nagyon hamar megszerettem. Elsősorban a felsős korosztállyal foglalkozom, jelenleg három tánccsoportot tanítok. Csoportjaimmal országos nemzetiségi versenyen két alkalommal arany-, egy alkalommal ezüst minősítést szereztünk. 2007-ben az alapító elnök, Veres Attila felkérésére az egyesület elnöke is lettem. Ebben az évben szereztem tánc- és drámapedagógus végzettséget az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy egykori táncos tanítványaim - Kreisz Cecília, Varga Rita, Winkler Andrea – ma már egyesületünk tánctanárai. Főállásban a Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskolában tanítok, mint német nemzetiségi pedagógus az alsó évfolyamokban.

Legbüszkébb arra vagyok, hogy összetartó, együttműködő csapatban dolgozhatok az egyesületben, ezúton is szeretném ezt a vezetőknek megköszönni.


Alelnökök:

Galambosné Schuszter Anna

Harmincnyolc éves táncos pályafutásom során megismertem a német nemzetiségi és a magyar tánchagyományokat, Manninger Miklós tanítványaként, asszisztenseként részt vettem a Törekvés Táncegyüttes és a Soroksári Német Nemzetiségi Tánc Egyesület munkájában. 2005-ben az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Karán szereztem magyar szakos pedagógusi diplomát, majd az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán Néptáncpedagógus, népi gyermekjáték-hagyományismeret oktató szakon végeztem. Kilenc éve tanítom német nemzetiségi-, és magyar táncokra, hagyományokra a taksonyi felsős gyerekeket és középiskolásokat. Nagy örömmel tölt el, hogy a taksonyi tánccsoportom 2015-ben arany minősítést szerzett a Landesrat által megrendezett minősítő versenyen. 2009-től a tánctanítás lett a hivatásom. Soroksáron és Dunavarsányban is munkálkodom, az óvodás kortól kezdve egészen a felnőtt korosztályig foglalkozok a táncolni szerető, lelkes tanítványaimmal.


Varga Rita

Német nemzetiségi családból származom. 1991-ben tagja voltam az egyesület alapító csapatának. Pár évre rá elkezdtem én is táncot tanítani, főleg az óvodás, illetve kisiskolás korosztállyal foglalkozom. 2008-ban az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán tánc- és drámapedagógus végzettséget szereztem. Főállásban a Taksonyi Német Nemzetiség Óvodában dolgozom, mint német nemzetiségi óvodapedagógus. Itt is igyekszem utánpótlást toborozni a tánccsoportok számára. Szerencsére évente sikerül indítanunk egy új csoportot a 3-4 éveseknek. Célom, hogy már egészen kicsi kortól megszerettessem a táncot a gyerekekkel. Mindig nagy öröm számomra, ha egykori tanítványaim aktív tagjai maradnak egyesületünknek. Jelenleg három tánccsoportot vezetek, 4 – 10 éves korig.

 


Winkler Andrea


Bakó Berta

1996 óta táncolok Taksonyban, Varga Rita, majd később Schäffer Ildikó szárnyai alatt kezdtem el bontogatni táncos tudásomat. A hagyományőrzés, a sváb kultúra mindig is fontos volt számomra, német nemzetiségi származásom miatt. Ezért is örültem a felkérésnek, hogy az egyesületben már nemcsak mint tag, hanem mint alelnök is tevékenykedhetek, és segíthetem a tánctanárok munkáját a háttérben. Jelenleg is táncolok az Ifjúsági Tánccsoportunkban, amit Kreisz Cecíliával együtt vezetünk. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanulok német nemzetiségi és történelem tanár szakon. Az egyesületnek köszönhetően Dániában tölthettem egy évet partneriskolánkban, amiért nagyon hálás vagyok.


Kreisz Cecília

2001-ben kezdtem táncolni Varga Rita, majd Schäffer Ildikó csoportjaiban, akiknek a munkáját ma már én is segíthetem. 2015-ben kértek fel az egyesület alelnökének, majd ugyanebben az évben a felsős korosztályban tánccsoportot is kaptam. Emellett az Ifjúsági Tánccsoport aktív tagja vagyok, melyet Bakó Bertával együtt vezetünk. Később német nemzetiségi pedagógusként szeretnék elhelyezkedni, valamint néptánc oktatói képesítést is szeretnék szerezni. Legfőbb célomnak tartom, hogy megismertessem és megszerettessem a gyerekekkel sváb hagyományainkat, mivel számomra is nagyon fontos azok megélése.


Heil Adrienn.