Amerikai vendégek Taksonyban

„Álmaimban Amerika visszainteget, álmaimban  Amerika nem mondhat nemet”

Ez a dal visszhangzott a fejemben az amerikai vendégek érkezése előtt. Amerikában élő, német származású tánccsoportvezetőket és táncosokat láthattunk vendégül Taksonyban, augusztus 9-én kedden délután. Az USA-ból, Kanadából és Németországból érkeztek községünkbe.

Megtiszteltetés volt számunkra, hogy búcsúestjüket Taksonyban tartották. A vendégek között üdvözölhettük Stephan Ihas Urat a Dunamenti Svábok Világszövetségének elnökét, Anna Ferbach jegyzőkönyvvezetőt, Robert Filippit, az Egyesült Államokban élő Dunamenti Svábok Szövetségének elnökét (a Dunamenti Svábok Világszövetségének alelnökét), Anton Baumannt, a Kanadai Dunamenti Svábok Szövetségének elnökét (a Dunamenti Svábok Világszövetségének alelnökét), Monica Lorenzt, a St. Louis, Deutscher Kulturverein elnökét, Phil Neidert, a Kanadai Schwab Club elnökét Kichenerből, Cheyenne Kertes ifjúsági vezetőt szintén Kanadából, valamint Manfred Mayerhofer Urat, a Dunamenti Svábok Világszövetségének sajtófelelősét, a Landesratforum főszerkesztőjét.

A csoport a Magyarországi Német Ének-Zene és Tánckarok Országos Tanácsa elnöke, Kreisz László meghívására látogattak el hozzánk. Miért is érkeztek Magyarországra? Szerették volna megismerni, hogyan ápoljuk mi, magyarországi Dunamenti svábok nemzetiségi örökségünket, tánchagyományainkat. Egyesületünk szívesen mutatta meg az amerikaiaknak, hogyan is történik mindez nálunk, amolyan „taksonyi módra”.

A Fő tér rövid bemutatása után a tájházban harmonikaszóval vártuk vendégeinket, majd két csoportban megtekinthették a múzeumot. Taksonyi süteményeket, preckedlit és nußpégát, réteseket kínáltunk a kávéhoz népviseletbe öltözve a táncosokkal.

A Takser Spatzen zenekar várta őket a Sziget Étterem előtt, zenekari kísérettel vonultak be a kerthelységbe.

A vendéglő feldíszített színpaddal, gyönyörű környezettel méltó hangulatot teremtett a kellemes estéhez. A táncosok fergeteges folklór műsora, a kicsik és nagyok szép produkciója lenyűgözte a vendégeket. Nagy tetszést arattak a magyar táncok is, hiszen sváb csoportoktól máshol még nem láthattak magyar koreográfiákat. A kiváló vacsora után közös bulizással, táncolással zártuk az estét.

Azt hiszem, álmaim egyike beteljesedett, hiszen egyesületünk táncosai MEGHÍVÁST KAPTAK AMERIKÁBA.

Köszönet mindezért Kreisz László Polgármester Úrnak, aki kitartó munkával régóta készíti elő ennek a meghívásnak a feltételeit.

Továbbá köszönet Hufnágel Béla Attilának, hogy a Sziget étteremben otthont adott a rendezvénynek, Gál Árpádnak a video felvételt. Köszönjük Winkler Lászlónak, Wágner Mátyásné Erzsi néninek, Galambos Andrásné Marikának a tájházban nyújtott segítségüket, Szalai Jánosnak és stábjának a munkáját a színpadállításnál. Táncosaimnak és a tanároknak köszönöm együttműködésüket!

Schäffer Ildikó

Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesületének elnöke